Sauna voi auttaa masennukseen
Me kaikki tiedämme, että lämpö tuntuu hyvältä. Nyt tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllisellä saunomisella on suotuisia ja mitattavia vaikutuksia serotoniinipitoisuuteen. Niitä voi jopa verrata miedon lääkinnän tehoon.
Jatkuvasti verkossa, jatkuvasti töissä, jatkuvasti stressaantunut? Kun yhteiskuntamme muuttuu ja asiat tapahtuvat yhä nopeammin, stressiperäiset terveysongelmat, kuten työuupumus, masennus ja apeus, muodostuvat yhä tavallisemmiksi ongelmiksi. Monet tutkijat ovatkin nyt kiinnostuneet elimistön lämpötilan ja terveyden välisestä suhteesta. Coloradon yliopiston tutkija Christopher Lowry on tehnyt mullistavia havaintoja lämmön vaikutuksista hyvinvointiin.
– Me kaikki tiedämme intuitiivisesti, että lämpö tuntuu hyvältä. Tämä oli tutkimuksemme lähtökohta, Lowry sanoo Colorado Arts and Sciences -tiedejulkaisussa.
Tutkimuksessaan Lowry tunnisti aivojen neuroniryhmän, joka vapauttaa elimistössä suuria määriä serotoniinia, kun elimistön lämpötila kohoaa. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan ja käytökseen. Lähes kaikki masennuslääkkeet vaikuttavat aktivoimalla serotoniinijärjestelmää.
– Useimmat ihmiset yhdistävät lämmön ja mielihyvän toisiinsa luonnostaan, olipa sitten kyseessä hikoileminen Karibian auringon alla, porealtaassa tai saunassa. Pidän meille kaikille tuttujen ilmiöiden tutkimisesta ja syy-seuraussuhteiden selvittämisestä, Lowry sanoo.
Vielä tarvitaan lisätutkimuksia, jotta voidaan selittää, mitä elimistössä ja aivoissa tarkkaan ottaen tapahtuu lämpötilan noustessa ja miksi se saa olomme tuntumaan niin paljon paremmalta.
– Uskomme, että elimistössä aktivoituvalla jäähdytysjärjestelmällä on yhteys rentoutumisen ja hyvinvoinnin tunteeseen, Lowry sanoo.
Lähde: That warm fuzzy feeling: Brainserotonergic neurons and the regulation of emotion, NCBI PubMed ja Depression RX: Get dirty, get warm, Colorado Arts and Sciences
Jätä kommentti