Kuinka monta saunaa Suomessa on?
Lue tiivistelmä
- Suomessa arvioidaan olevan vähintään 2,7–3,2 miljoonaa saunaa
- Tarkka määrä vaihtelee laskentatavan ja saunatyypin mukaan
- Uusi rakentamislaki helpottaa alle 30 m² pihasaunojen rakentamista
- Suomessa on jopa enemmän saunoja kuin liikennekäytössä olevia henkilöautoja

Suomi tunnetaan saunojen luvattuna maana, mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka monta saunaa maassamme oikeastaan on? Vaikka sauna on kiinteä osa suomalaista kulttuuria, tarkkaa vastausta saunojen kokonaismäärään on yllättävän vaikea antaa. Arvioita kyllä löytyy, mutta ne vaihtelevat lähteestä ja laskentatavasta riippuen. Tässä blogipostauksessa sukellamme saunojen määrän arvioihin ja pohdimme, miksi saunojen laskeminen ei olekaan niin suoraviivaista.
Saunojen määrän arvio vaihtelee
Saunojen määrää on yritetty selvittää useaan otteeseen, mutta tulokset vaihtelevat lähteen ja arviointimenetelmän mukaan. Yksi yleisimmin siteeratuista luvuista on Suomen Saunaseura ry:n arvio, jonka mukaan Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa. Tämä luku on ollut käytössä jo useita vuosia, ja se perustuu oletukseen, että lähes jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa olisi sauna – ja monilla jopa useampi.
Joidenkin arvioiden mukaan saunoja olisi Suomessa noin 2,7 miljoonaa. Tämä arvio on maltillisempi ja perustuu tarkempiin oletuksiin siitä, kuinka monessa rakennuksessa, vapaa-ajan asunnossa ja julkisessa tilassa sauna todella on.
Vaikka tarkkaa lukua on vaikea määritellä, voimme melko varmasti todeta, että Suomessa on vähintään noin 2,7 miljoonaa saunaa ja luku voi hyvinkin ylittää 3 miljoonaa, jos yksityisten kotitalouksien, mökkien ja julkisten saunojen määrä otetaan huomioon.
Miksi Suomen tarkkaa saunojen lukumäärää on vaikea saada selville?
Tarkkaa saunalaskentaa vaikeuttaa muutama tekijä:
-
Saunoja rakennetaan ja puretaan jatkuvasti:
Uusia saunoja rakennetaan erityisesti mökeille ja omakotitaloihin, mutta samalla vanhoja saunoja voidaan purkaa tai muuttaa muuhun käyttöön. -
Erilaiset saunatyypit:
Suomessa on monenlaisia saunoja kuten kotisaunoja, mökkisaunoja, taloyhtiöiden yhteissaunoja sekä julkisia saunoja esimerkiksi uimahalleissa ja kylpylöissä. Kaikissa arvioissa ei kuitenkaan ole käytetty samaa laskentatapaa, ja se vaikuttaa suoraan siihen, mitkä saunatyypit lasketaan mukaan kokonaismäärään. -
Rekisteröimättömät saunat:
Kaikki saunat eivät näy virallisissa tilastoissa, sillä osaa ei ole rekisteröity tai listattu mihinkään julkiseen tietokantaan. Tämä vaikeuttaa saunojen tarkan kokonaismäärän arviointia. Rekisteröidyt saunat ovat yleensä rakennusluvan yhteydessä rekisteriin kirjattuja (omakotitalojen sisäsaunat, taloyhtiöiden yhteissaunat sekä julkiset saunat esim. uimahalleissa.). Nämä tiedot tallentuvat Digi- ja väestötietoviraston järjestelmään.
1.1.2025 voimaan tullut uusi rakentamislaki (Rakentamislaki 751/2023 42§) mahdollistaa alle 30 m² ei-asumiseen tarkoitettujen piharakennusten (kuten saunojen) rakentamisen ilman rakennuslupaa, kunhan rakennus ei sisällä kiinteää keittiövarustusta, kuten esimerkiksi hellaa. Lisäksi kiinteistöllä tulee olla rakennusoikeutta jäljellä ja noudattaa muita kaavamääräyksiä. Tämä tulee jatkossa todennäköisesti hankaloittamaan saunojen lukumäärän seuraamista.
Suomi, saunojen suurvalta
Vaikka saunojen määrästä ei ole täsmällistä lukua, yksi asia on varma: sauna on syvällä suomalaisten sydämissä. Jos arvio 3,2 miljoonasta saunasta pitää paikkansa, se vastaa yhtä saunaa jokaista 1,75 suomalaista kohden. Vertailun vuoksi tämä tarkoittaisi sitä, että saunoja on Suomessa enemmän kuin liikennekäytössä olevia henkilöautoja (Keväällä 2025 n. 2,7 miljoonaa henkilöautoa, Traficom). Tämä kuvaa osuvasti miten olennainen osa saunominen onkaan suomalaista elämäntapaa.
Saunojen määrällä mitattuna Suomi on kiistatta maailman johtava saunamaa. Saunomisen perinne ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja nykypäivänä sauna on edelleen paikka, jossa suomalaiset rentoutuvat, puhdistautuvat ja viettävät aikaa läheistensä kanssa.
Jätä kommentti